Ademdag voor Geboortewerkers

Ademdag voor Geboortewerkers

The soft overcomes the hard. The calm overcomes the fast.’

~ Tao Te Ching

Als geboortewerker maak je van dichtbij mee hoe belangrijk de adem is. Je ziet dat de ene vrouw zich op haar adem kan focussen, ermee kan ‘zijn’ of erdoor kan ontspannen; het is de vrouw die haar adem als anker gebruikt. Je kent ook de situatie waarin een vrouw gestrest raakt, versneld en oppervlakkig gaat ademen en daardoor in paniek raakt. En misschien herken je ook dat sommige vrouwen de weeën onder controle willen houden met hun adem.

Maar hoe vertrouwd ben je met je eigen ademhaling? Ben je bekend met de manier waarop je doorgaans ademt en je bewust van de wisselwerking tussen jouw manier van ademen en je gedachten en gevoelens over de situatie waarin je bent? Heb je weleens gevoeld dat je houding en je manier van bewegen je adem beïnvloeden? Met dat laatste doel ik op een groter verband dan dat je sneller ademt wanneer je je meer inspant. De adem is als water, het stroomt daarnaar toe waar ruimte is én kan ruimte maken waar eerder geen ruimte was.

 

Bij de Ademdag voor geboortewerkers ligt de nadruk op je eigen ervaring. Vanuit deze basis kun je de adem van de barende vrouw ondersteunen waar nodig. De dag is bedoeld voor doula’s, zwangerschapsdocenten, verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden die geïnteresseerd zijn in de adem. De dag is zeker ook voor hen die van zichzelf vinden dat ze niet goed ademen.

 

Waar houden we ons mee bezig?

Je leert je je eigen adembeweging beter kennen en vergroot je ademruimte. Je wordt sensitiever voor wat je adem je vertelt en leert hoe je deze kunt gebruiken om rustig en ontspannen te blijven. Door je op een positieve manier met je adem te verbinden, creëer je een kalme bedding voor de mensen die je bijstaat.

Wat we ook doen:

In het tweede deel van de middag gaan we in op een aantal uiteenlopende visies met betrekking tot de adem tijdens de bevalling: denk aan hypno-birthing, mindfulness, yoga, Mensendieck. Wat zijn belangrijke verschillen? Zijn er overeenkomsten? Je kunt vrouwen ondersteunen bij het toepassen van wat zij in hun zwangerschapscursus leerden.

Wat verder ter sprake komt:

  • Hyperventilatie, wat is het en kun je het voorkomen of stoppen?
  • Het nut van het gebruik van de stem

 

De dag wordt gegeven door Mirjam Vos. Mirjam geeft al meer dan vijfentwintig jaar zwangerschaps- en babycursussen in het Geboortecentrum Amsterdam en is auteur van het boek Liefdevol bevallen.

 

Zonder de adem is er geen leven. Het is het proces waarbij we zuurstof tot ons nemen en koolstofdioxide aan de buitenlucht afstaan. Hoe we ademen is niet alleen afhankelijk van onze mate van inspanning, maar ook van hoe we ons voelen en wat we denken. Beter gezegd, van de aard van onze gedachten: angstige, sombere, vrolijke, positieve gedachten – ze beïnvloeden onze adem. De adem is zowel de uiting van onze fysieke als van onze mentale gesteldheid.

Fragment uit Liefdevol bevallen

Datum: lente 2023
Time: 9.30uur deuren open, workshop van 10.00 – 17.00 uur

Prijs regulier: €175,-
Prijs studenten: €150,-

Book Now

Voor algemene informatie over de locatie en betaling, etc: doula@biadoulatraining.com

Annuleringsbeleid:

Binnen 14 dagen na de online boeking kan de registratie voor de training herroepen worden. Na de 14 dagen is er geen terugbetaling mogelijk. Indien je niet kunt komen, kun je je inschrijving overdoen aan iemand anders. In dit geval betaal je €25,- administratiekosten.

Indien de training plaatsvindt binnen 14 dagen na registratie, vervalt het herroepingsrecht.

Indien je on call staat, laat ons dat weten op het moment dat je je inschrijft. Wanneer wij weten dat je on call staat, en je wordt weggeroepen naar een bevalling, laat het ons dan weten vóór 7.00 uur ‘s ochtends. In dit geval zijn de annuleringskosten €50,- en kun je meedoen met een volgende training zonder verdere extra kosten.