Coaching skills for doulas

Coachingsvaardigheden voor doula’s: breng op liefdevolle wijze je cliënten dichterbij hun innerlijke kracht.

NB: The training in December 2020 will be taught in English. We will update this text to English asap.

 

Ook al ben je als doula geen coach, aan sommige coachingsvaardigheden kun je als doula veel hebben. Als doula ben je getuige en tot steun tijdens de meest intense en kwetsbare momenten in het leven van de vrouwen en mannen die je begeleidt. Van het eerste kennismakingsgesprek tot je laatste kraamtijd-bezoek: hoe jij luistert, hoe jij je afstemt op je cliënt, welke vragen je stelt, waar je wel en waar je niet op doorvraagt en hoe je reageert op de mensen die je begeleidt, is van onschatbare waarde voor jouw cliënten in deze levensveranderende periode.

“Als doula merkte ik al snel dat ik enorm kon putten uit mijn jarenlange ervaring als coach. En dat een aantal van de coaching tools die ik verzamelde en zelf ontwikkelde, echt het verschil maakten voor vrouwen en hun partners tijdens zwangerschap en kraamtijd. Daarom deel ik graag die vaardigheden, oefeningen en tools met jullie, die het meest behulpzaam kunnen zijn voor doula’s. Om samen nog meer vrouwen (en hun partners) te ondersteunen in het vinden van hun eigen kracht, vertrouwen en stem.” – Monique van de Werff, trainer

Ben jij een beginnende of ervaren doula en wil je coachingsvaardigheden en -tools leren waarmee jij jouw cliënten kunt helpen om:

 • Ruimte te creëren waarin zij zich veilig voelen om hun innerlijke wereld van gevoelens, behoeften en ervaringen te onderzoeken
 • Hun eigen keuzes te maken rondom geboorte en ouderschap
 • Hoofd en hart bij elkaar te brengen
 • De regie te nemen over hun proces en autonomie te vergroten
 • Hun eigen stem te leren horen en hun eigenheid te respecteren
 • Gesprekken te hebben die betekenisvol en helend kunnen zijn
 • Gemakkelijker te voelen en durven vragen om wat ze nodig hebben
 • Meer steun bij elkaar, bij jou en in hun omgeving kunnen vinden

In deze training vind je manieren om meer houvast, voldoening, zelfvertrouwen en verbinding te ervaren in jouw belangrijke en intense werk. Je krijgt niet alleen de tools; deze twee dagen zijn een uitnodiging om via oefeningen en reflectie dieper in jouw eigen innerlijke kracht te zakken. Door de groei die in deze training zelf doormaakt, kun je sterker bijdragen aan het groeiproces van je cliënten. Uiteindelijk allemaal zodat jouw cliënten durven vertrouwen op hun innerlijke kompas. En daar hebben zij niet alleen tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd iets aan, maar voor de rest van hun leven.

In deze tweedaagse training leer je:

 • Coachingsvaardigheden, -tools en -oefeningen op maat gemaakt voor doula’s
 • De vier belangrijkste open vragen die jouw cliënten meer eigenaarschap over hun proces en meer autonomie in hun geboortekeuzes kunnen brengen
 • Hoe jij jouw ontmoetingen met je cliënten kunt inzetten om ze meer kracht, richting en betekenis te helpen vinden.
 • Praktische oefeningen en structuren waarmee je jouw cliënt op een speelse manier haar eigen dilemma’s kunt helpen onderzoeken en die veel helderheid geven.
 • Creatieve oefeningen die bijdragen aan meer gemoedsrust, het durven vragen om steun van hun omgeving en een zachte heling van oude wonden.
 • Hoe je in de kraamtijd vrouwen en hun partners kunt helpen stilstaan bij hun ware gevoelens en behoeften én het vormen van een solide basis om het ouderschap met meer plezier en zelfvertrouwen aan te gaan.
 • Hoe je liefdevol grenzen kunt stellen die zowel jouzelf als je cliënt meer veiligheid kunnen bieden.
 • Hoe je als doula kunt bijdragen aan de verbinding tussen beide partners

Voor wie?

Deze training is er voor iedere doula die haar authentieke aanwezigheid in de ontmoetingen met haar cliënten wil versterken. Daarmee is de training toegankelijk voor zowel student doula’s als ervaren doula’s.

Hoe ziet de training eruit?

De insteek van de training is vooral praktisch: leren door te doen, voelen, oefenen en reflecteren. We gaan aan de slag met de voor doula’s meest zinvolle coachingsvaardigheden, die we op onszelf en elkaar toepassen. Altijd met als doel om de verbinding met onszelf en onze cliënten te verdiepen.

Programma

Dag 1:

Introductie: de ware betekenis van coaching

 • Eigenaarschap: de cliënt als expert en de coach als schepper van ruimte.
 • De valkuilen van het coachen (o.a. hoe blijf je uit het hulpverlenerssyndroom?).
 • Grondhouding en gezonde grenzen binnen het coachen als doula.

Luisteren in de diepte & het ware gezicht van empathie

 • Het creëren van een open sfeer waarin je cliënten zich veilig voelen om zowel hun kracht als kwetsbaarheid te delen.
 • De subtekst: horen wat er niet wordt gezegd – zonder aannames te doen.
 • Hoe blijf je open en nieuwsgierig als je merkt dat je eigen oordelen en gevoelens meespelen? Hoe geef je ruimte aan de ander én aan jezelf?

De kunst van het stellen van echte vragen

 • Échte open vragen stellen: vragen die niet stiekem toch sturend zijn en wegblijven van aannames en psychologiseren. 
 • De vier open vragen die jouw cliënt dichter bij haar eigen gevoel, verhaal en betekenis brengt.
 • Richting geven zonder sturend te zijn.

Dag 2:

Begeleid je cliënten in het maken van hun eigen geboortekeuzes

 • Oefeningen die jouw cliënten kunnen helpen hun eigen stem te horen
 • Ruimte geven aan twijfel en tools om keuzes te maken op eigen gronden
 • Creatieve oefeningen die je met jouw cliënten kunt doen en tips om je eigen oefeningen te maken.

Plezier, voldoening en betekenis: voor je cliënt en voor jou in je werk als doula

 • De kracht van het delen van echte verhalen (storysharing)
 • Het hefboomprincipe: hoe je met minder hard werken meer kunt bereiken
 • Coachen vanuit dankbaarheid en tevredenheid

Afsluiting, reflectie en vertaling naar de praktijk

 • Hoe ga jij het geleerde op jouw manier in praktijk brengen?
 • Inzichten- en deelronde
 • Afsluiting

Over de trainer: Monique van der Werff

Monique heeft zolang ze zich kan herinneren een fascinatie voor hoe mensen met elkaar omgaan, expressie en ons innerlijke verhaal. Na 10 jaar lang als actrice, theatermaker, toneelschrijfster en dramadocente te hebben gewerkt, gaf ze de afgelopen 8 jaar coaching en trainingen op het gebied van communicatie, spreken in het openbaar, storytelling, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. In die jaren maakte ze zich verschillende coachingsstijlen en communicatietechnieken eigen, waaronder narratieve therapie, voice dialogue, technieken uit de cognitieve gedragstherapie, zelfcompassie, empathisch luisteren en geweldloos communiceren. Monique trainde andere coaches, zowel één-op-één als in groepen. Na de geboorte van haar dochter drie jaar geleden, besloot ze wat ze had geleerd door te gaan geven aan zwangere vrouwen en hun partners. Ze werkt momenteel als gecertificeerd doula, zwangerschapscoach en zwangerschapsdansdocent. Ze geeft daarnaast ieder jaar meerdere gastlessen over rechten en autonomie tijdens de bevalling aan de Academie voor Verloskunde in Amsterdam en Groningen.

Referenties:

“Ik heb een training bij Monique gedaan en heb ontzettend veel geleerd. Ze is wijs, krachtig en zacht tegelijk. Ik ben haar nog elke dag dankbaar en pas het geleerde voortdurend toe in mijn werk. Je leert geen toneelstukje, maar wel hoe je authentiek en vanuit het hart impact maakt.” ~Simone Davina

“Een waar genoegen om met Monique te werken. Haar bijdrage aan mijn leerproces was verfrissend en helder! 1000 maal dank Monique! You rock!”  ~Claudia van Kesteren

“Monique is alles wat een topcoach moet zijn – ze traint met een enorme bak compassie én humor, en wist mij als coach uit te dagen om de grenzen van mijn vak en van mijn eigen kunnen te onderzoeken. Altijd met enorm veel respect voor mijn eigen stijl, daagde ze me uit telkens creatiever, empathischer, eerlijker en effectiever te werken. Ik voelde me bij haar vrij, gezien en uitgedaagd. In precies de goede volgorde ;-). Ik heb veel van haar geleerd en zou het een feestje vinden weer eens een training van haar bij te wonen.” ~Roisin van Ravenhorst

Date: 18 + 19 september 2020 – in het Nederlands
Time: 9.30 doors open, training from 10am – 5.30pm
Locatie: Flow Plaza, Zaanenstraat 18, Haarlem

Date: 10 + 11 December 2020 – training in English
Time: 9.30 doors open, training from 10am – 5.30pm
Location: Naar Zee Stadsoase, Bert Haanstrakade 102, Amsterdam IJburg

Early bird price Haarlem valid till 13 July, early bird price Amsterdam valid till 31 August 2020

Price regular: €305 / early bird €285,-
Price BiA certified doulas and members NBvD: €285 / early bird €270,-
Price BiA student doulas: €255,- / early bird €240,-

Book Now

Voor meer informatie over de inhoud van deze training: info@praktijkeja.nl
Voor algemene informatie over de locatie, betaling etc.: doula@biadoulatraining.com

Annuleringsbeleid:
Binnen 14 dagen na de online boeking kan de registratie voor de training herroepen worden. Na de 14 dagen is er geen terugbetaling mogelijk. Indien je niet kunt komen, kun je je inschrijving overdoen aan iemand anders. In dit geval betaal je €25,- administratiekosten.

Indien de training plaatsvindt binnen 14 dagen na registratie, vervalt het herroepingsrecht.

Indien je on call staat, laat ons dat weten op het moment dat je je inschrijft. Wanneer wij weten dat je on call staat, en je wordt weggeroepen naar een bevalling, laat het ons dan weten vóór 7.00 uur ‘s ochtends. In dit geval zijn de annuleringskosten €50,- en kun je meedoen met een volgende training zonder verdere extra kosten.